Proaktiv vård med digitala verktyg
Egenmonitorering, även kallat distansmonitorering eller hemmonitorering, är en digital tjänst som proaktivt mäter en patients värden i det egna hemmet och automatiskt för över dessa till vårdgivaren.
Idag lever nästintill varannan invånare i Sverige med en eller flera kroniska sjukdomar, en grupp som fortsätter att växa. Genom ett förebyggande arbetssätt kan sjukvården fånga upp förändringar och avvikelser hos dessa patienter i tid. Samtidigt kan människor med kroniska sjukdomar, såsom hjärtsvikt och diabetes, ges stöd där tryggheten är som störst – i hemmet.
Vision e-hälsa 2025
Sverige har genom Regeringen och SKR en vision att år 2025 vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter i hälso- och sjukvården. Egenmonitorering är nationellt prioriterat för att förverkliga visionen.
Hur funkar det?
Patienten ges tillgång till monitoreringen genom sin vårdgivare, till exempel en specialistläkare eller vårdcentral. Genom bluetooth-uppkopplad utrustning, till exempel en blodtrycksmätare, kan patienten mäta sina värden dagligen.
Resultaten syns direkt i appen för både patient och vårdgivare. Genom att regelbundet följa upp resultaten kan hälso- och sjukvårdspersonalen direkt erbjuda stöd vid eventuell avvikelse.