Egenmonitorering innebär en digital vårdtjänst där patienter mäter sina värden löpande i det egna hemmet. Värdena förs över till vårdgivaren, till exempel via Bluetooth, där vårdpersonalen automatiskt notifieras vid avvikelse.
Egenmonitorering möjliggör en proaktiv och patientcentrerad vård, där eventuella avvikelser kan upptäckas och hanteras snabbt av vårdpersonal. Det är därför ett viktigt redskap för kroniska patientgrupper som behöver trygghet i sin sjukdomssituation och som kan förbättra sin hälsa och minska sjukhusinläggningar genom tidig upptäckt och ett utökat eget engagemang.
Idag har hälso- och sjukvården stora utmaningar, bland annat på grund av en åldrande befolkning där nästintill varannan invånare i Sverige lever med en eller flera kroniska sjukdomar. Det innebär att vården inte längre räcker till – vårdkonsumtionen är högre än tillgängligheten.
Genom egenmonitorering som ett förebyggande arbetssätt kan sjukvården fånga upp förändringar och hälsoavvikelser hos dessa patienter i tid för att bland annat minska antalet akuta insjuknanden och sjukhusinläggningar. Samtidigt kan personer med kroniska sjukdomar, såsom hjärtsvikt eller KOL, ges patientcentrerad vård och ökad kontroll där tryggheten är som störst – i hemmet.
Egenmonitoreringen känns som en gudagåva, jag behöver aldrig vara orolig eller rädd. Jag vet att jag alltid kan få snabb kontakt med vårdpersonalen och slipper ta upp vårdplatser i onödan. Ingen vill ju ligga på sjukhus.
Egenmonitorering bidrar till flera nationella visioner och strategier, däribland den högt prioriterade omställningen mot Nära vård. Några viktiga delar av Nära vård som egenmonitorering stödjer är:
Allt detta ger stora fördelar för såväl individen som för vårdgivaren och samhället.
*Enligt Socialstyrelsens rapport "Uppdämda vårdbehov", SKRs Baspresentation Egenmonitorering samt erfarenhet från patienter, vårdpersonal och regionföreträdare som använt egenmonitorering.
Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.
ImagineCare använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.
Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.